BIODERMA PREPARATI ZA ZAŠTITU LICA OD SUNCA

DSC_2052

OPIS PROIZVODA

BIODERMA dermatološka laboratorija osnovana je 1977. godine. Osnivač Jean Noel Thorel, biolog i farmaceut, stvorio je inovativan pristup biodermatološkoj nezi – BIODERMA dermokozmetičke proizvode. Njegova vizija? Koža je ekosistem. Živi i diše u specifičnoj okolini, menja se i razvija sa vremenom. „Kada koža pati, trebalo bi da upotrebimo njenu prirodnu biologiju da je naučimo da živi, umesto da je samo lečimo“. Tako je rođen koncept „dermatološke biologije“. BIODERMA koristi biološki aktivne sastojke koji uticajem na prirodne mehanizme leče probleme kože nastale zbog uticaja okoline, medicinskih tretmana i procesa starenja.

Trideset i pet godina kasnije, sa preko 50 međunarodnih patenata, prisutna u preko 70 zemalja širom sveta, BIODERMA je favorit dermatologa i farmaceuta, kao i miliona zadovoljnih korisnika.

Prva zaštita od sunca koja štiti ćelijsku DNK od oštećenja, podstiče prirodne odbrambene mehanizme (patentirani molekul CELLULAR BIOPROTECTION®) i štiti od prevremenog fotostarenja kože.

RECENZIJA

DSC_2039

Svakog dana je naše lice izloženo štetnim sunčevim zracima, i to: UVB (B – engl. burn) koji dovode do opekotina i crvenila, koje kasnije tamni, i do kancerogenih promena na koži, UVA (A – engl. aging, alergy), koji prouzrokuju fotostarenje, alergije na sunce, hiperpigmentacije, razvoj melanoma. Intenzitet UVA zraka je isti tokom cele godine, tako da nam je krema sa SPF-om potrebna cele godine, a zračenje je najjače preko leta između 10h i 16h. Oblaci propuštaju i do 80% sunčevih zraka, tako da oblaci i vetar mogu da pruže osećaj lažne zaštite; pesak reflektuje oko 25%, a sneg oko 80% sunčevih zraka. Mitovi su da osobe tamne puti ne treba da koriste kreme sa zaštitnim faktorom i da se vitamin D ne produkuje dovoljno ako redovno nanosimo svoju kremu sa SPF-om.

SPF ili Sun Protection Factor, faktor zaštite od UV zračenja, definiše se kao laboratorijska mera efikasnosti proizvoda za zaštitu od sunca, odnosno UVB zračenja (odgovorno za nastanak opekotina od sunca). SPF je količina UVB zračenja potrebna da izazove crvenilo na nezaštićenoj koži. Ukoliko vaša nezaštićena koža pocrveni za jedan minut, i nanesete kremu sa SPF 30, ona će pocrveneti za 30-tak minuta. Pošto SPF prikazuje samo stepen zaštite od UVB, a nama je čak potrebnija UVA zaštita, evropski standard je da UVA zaštita bude jaka kao jedna trećina UVB zaštite. Proizvodi koji zadovoljavaju ovaj standard nose dole prikazanu oznaku.

BIODERMA proizvodi imaju jasno deklarisanu UVA zaštitu koja je u većini slučajeva dosta viša od propisane, što ih čini efikasnim u borbi protiv fotostarenja, hiperpigmentacija i sunčanih alergija. Osim toga, ovi proizvodi su IN VIVO testirani, COLIPA i PPD metodama, a ne samo u laboratoriji.

Pošto svi proizvodi osim Photoderm AKN mat SPF 30, sadrže SPF 50, pitaćete se da li vam je zaista potrebna toliko visoka zaštita. Odgovor je DA, jer je potrebno 2 ml proizvoda za lice da bi se postigla deklarisana zaštita, a ljudi u praksi, retko nanesu tu količinu; osim toga tu je i znojenje, kojim se uklanja krema, a i filteri su stabilni oko 2h, pa kremu treba ponovo mazati posle tog vremenskog perioda, i svaki put posle kupanja i brisanja peškirom. Na preparatu piše da je vodootporan, ali to ne znači da ste ceo dan zaštićeni. Sve Bioderma Photoderm kreme, sadrže Cellular Bioprotection®, antioksidantni kompleks, koji čuva imunitet kože, integritet ćelija, i bori se protiv preranog starenja kože.

Kako izabrati Bioderma kremu za lice sa SPF-om?

Prema tipu i eventualnom problemu kože.

BIODERMA PHOTODERM MAX KREMA SPF 50 UVA 42

max_creme

Krema je namenjena normalnoj i suvoj koži, ima visoku zaštitu, ne sadrži parfem. Aktivni sastojci intenzivno hidriraju i umiruju kožu tokom izlaganja suncu.

BIODERMA PHOTODERM MAX TONIRANA KREMA SPF 50 UVA 38

max_creme_teintee_doree

Tonirana krema za normalnu i suvu kožu, svetle boje, ujednačava ten, pogodna za osobe svetle puti, osetljive kože, za kožu sa pegicama, neujednačenim tenom ili dishromijom. Ne sadrži parfem.

BIODERMA PHOTODERM AQUAFLUIDE SPF 50  UVA 34

aquafluide

Takozvane „dry touch“ tehnologije osmišljene su u  Latinskoj Americi, a počele su da osvajaju svet svojim lakim teksturama, idealnim za vrućinu. Prvobitno su predviđene za mešovitu i masnu kožu, ali odgovaraće svim tipovima kože, čak i osetljivoj, za svakodnevnu primenu i na visokim temperaturama. Emulzija, bez ulja, sa matirajućim česticama, veoma lagane teksture, koja je beličasta samo nekoliko trenutaka po nanošenju, i veoma dobra hidratacija, osnovne su karakteristike ovog fluida. Preparat je lagan i bez mirisa, tako da je savršen i za muškarce, koji inače imaju masniju kožu i vole lagane teksture.

BIODERMA PHOTODERM SPOT SPF 50 UVA 38

spot

Prvenstveno protiv hiperpigmentacija, jer prevenira stvaranje novih i sprečava intenziviranje postojećih, a pored toga preporučuje se i za lentigo, ožiljke, posle estetskih tretmana i medicinskih procedura. Tekstura je nešto fluidnija od Photoderm kreme, deklarisana je za sve tipove kože, ali masnoj koži je ne bih preporučila kao podlogu za šminku, dok na plaži vema prija, jer je tu poželjnija bogatija tekstura. Sadrži glabridin, molekul izolovan iz sladića, koji inhibira aktivnost tirozinaze, enzima koji je ključan u sintezi melanina. Preparat je namenjen osetljivoj koži i ne sadrži parfem.

BIODERMA PHOTODERM M TONIRANA KREMA SPF  UVA 38

m

Zbog hormonskih promena tokom trudnoće, korišćenja kontraceptivnih pilula ili hormonske terapije, razvija se melazma (trudnička maska), hiperpigmentacija koja se veoma teško uklanja čak i laserskim tretmanima. I ova tonirana krema sadrži glabridin koji sprečava aktivnost tirozinaze, a Bioderma laboratorije su otkrile da je snop plave svetlosti iz vidljivog dela spektra odgovoran za recidiv melazme pa su u ovu kremu ugradile i zaštitu od ovog dela spektra. Prirodni zlatasti ton ove tonirane kreme odgovara većini žena, osim ako nemate previše svetlu put, dok se tamnoj prilagođava. Krema je lagana, ima malu moć pokrivanja i vrlo nežan miris, skoro neosetan. Ako ste skloni pojavi hiperpigmetacija, imate normalnu ili suvu kožu, i želite blago toniranu kremu, ova je prava.

BIODERMA PHOTODERM AR TONIRANA KREMA SPF 50 UVA 33

ar

 

Za osetljivu i reaktivnu kožu sklonu kuperozi, i za sve one koji lako pocrvene, bilo zbog hrane, emocija, ili toplote. Enoksolon, molekul izolovan iz sladića deluje na zid kapilara i uklanja uzrok crvenila, a pigmenti prikrivaju crvenilo.

 BIODERMA PHOTODERM AKN MAT SPF 30 UVA 13

akn_mat

Fluid koji ima dugotrajni matirajući efekat, sprečava stvaranje komedona, nepravilnosti, za masnu kožu i kožu sklonu nastanku akni i komedona. Moj omiljeni fluid tokom cele godine, za svakodnevnu upotrebu, sadrži blag parfem, fenomenalna podloga za šminku za masnu kožu, i jedna od retkih na mojoj koži nekomedogenih fluida sa zaštitnim faktorom.  Fluidactiv® patent reguliše produkciju sebuma, i na prvi pogled se može činiti da je krema masna, ali ona jako dobro hidrira, bez isijavanja, više sati.

DSC_2082

Najfluidniju i najlakšu, skoro tečnu teksturu ima AKN Mat fluid, sledi ga Aquafluide, naredna je Spot krema, a osobe sa masnom kožom biće zadovoljne ovim proizvodima. Normalnom tipu kože odgovaraće sve teksture, jer se sve fino se razmazuju i nema belih tragova. Suvoj koži se uvek preporučuje prethodna hidratacija, odgovarajućom kremom, pa potom nanošenje proizvoda sa SPF-om, a osobe sa ovim tipom kože mogu da koriste sve proizvode, osim AKN Mat fluida.

Sve gore navedene kreme sadrže efikasne hemijske filtere: octocrylene, Tinosorb M i Tinosorb S (prirodnog porekla), avobenzone, pa nisu namenjene osobama koje su posebno sklone alergijama. Ako često reagujete na kozmetičke proizvode i imate atopijski profil, izaberite kremu sa mehaničkim filterima, bez hemijskih, poput ABCDerm Solaire SPF 50+/UVA 22.

BIODERMA ABCDerm Solaire SPF 50 UVA 22

Krema_sa_mineralnim_filterima_za_zastitu_od_sunca_50_g1-600x600

 

Krema sa mineralnim filterima za zaštitu od sunca, visoke zaštite od sunca za osetljivu kožu beba i dece SPF 50+ (COLIPA in vivo metod) UVA 22 (PPD in vivo metod), sadrži 100% mineralne filtere, koji minimalizuju rizik netolerancije kože, koja je povezana sa upotrebom hemijskih filtera. Formulisana je u skladu sa ABCDerm poveljom o dermatološkoj bezbednosti, a uslovi formulacije su veoma strogi:  bez parabena, fenoksietanola, hlorfenezina, hlorheksidina, ftalata, BHA, BHT, MIT-MCIT, bez dodatih boja i etarskih ulja.

NAPOMENA

Cene Bioderma proizvoda za zaštitu lica od sunca kreću se između 1400 i 2000 dinara, a precizne informacije ćete pronaći na sajtu Metropoliten parfimerije.

SAVET

Većina mladeža je sasvim bezopasna i nipošto ne znači da će svaki mladež koji imamo da se pretvori u zloćudni tumor. Naučnici smatraju da se jedan na 100.000 pretvara u melanom. Sa sajta Vojnomedicinske akademije je preuzet naredni sadržaj; pažljivo ga proučite, jer je uvek bolje sprečiti, nego lečiti.

„Strah od mladeža nije bezrazložan, ali ne smete dozvoliti da vas on parališe.
Pravovremeni pregled i eventualno hirurško otklanjanje mladeža eliminisaće svaku mogućnost da obolite od zloćudnog tumora kože.
Ne plašite se da uklonite mladež ukoliko predstavlja estetski problem ili je na mestu sa nezgodnom lokalazacijom pa ga povređujete.
Sunce i genetska predispozicija su jedini pravi faktor rizika za mladež, zato ga uklonite da ne bi brinuli.
Raniji stav da je uklanjanje mladeža opasno, savremene metode i iskustvo demantuju.

Jednostavan samopregled

Pregledajte mladeže, jedan po jedan, uz pomoć navedenih uputstava koja će vam olakšati da razdvojite opasne od bezopasnih mladeža. Samopregled obavite u pet koraka, a zatim se u zavisnosti od rezultata, obratite specijalisti.

1. Simetričnost mladeža
Bezopasan mladež je pravilnog oblika: okrugao, ovalan ili duguljast. Najlakše ćete utvrditi da li je mladež simetričan ako razvučete kožu. Ako po sredini zamislite liniju koja deli mladež da dva jednaka dela i utvrdite da ti delovi nisu jednaki, potražite mišljenje specijaliste.
2. Ivice mladeža 
Pažljivo analizirajte ivice mladeža. Ako su ravne, uredne i čistih obrisa sve je u redu. Ako su ivice nepravilne, nareckane ili nejednake boje, potražite mišljenje lekara specijaliste.
3. Boja mladeža
Boja mladeža je vrlo važna jer bezopasni imaju svetlokestenjastu boju ili boju bele kafe. Jako tamni mladeži, gotovo crni, razlog su za odlazak kod lekara specijaliste.
4. Veličina mladeža
Ako je prečnik mladeža veći od 6 milimetara, potrebno je obratiti se lekaru specijalisti. Međutim, sama veličina mladeža ne ukazuje na opasnost ukoliko nije praćena nekim drugim promenama: bojom ili nepravilnim ivicama.
5. Promene mladeža
Promene mladeža u smislu polja hiperpigmentacije i depigmentacije, zapaljenja, vlaženja, krvarenja nisu dobar prognostički znak i jedan su od velikih razloga za odlazak na specijalistički pregled.

DSC_2063Samopreglad ispred ogledala

Mladeže treba pregledati pažljivo i strpljivo jer je to jedini način da vam nijedan mladež ne promakne. Stanite ispred ogledala, pri ruci držite navedena uputstva i analizirajte svoje mladeže.

Počnite od lica i pregledajte kožu od čela pa sve do stopala. Raširite ruke, dlanovima okrenutim prema napred i pregledajte unutrašnju stranu ruku. Pregledajte najpre levu, a zatim desnu stranu vrata, kožu iza ušiju, ramena, struk, bok, leđa, zadnjicu, bedra. Poslužite se mali ogledalom i okrenite ga tako da svoj odraz vidite u velikom ogledalu. Sedite i pregledajte unutrašnji deo nogu i stopala. Proverite kožu među prstima i oko noktiju. Pregledajte polni organ i na kraju kožu poglavine.“

By JSSPRATI

BLOGLOVIN‘ INSTAGRAM

FACEBOOK16 thoughts on “BIODERMA PREPARATI ZA ZAŠTITU LICA OD SUNCA

 1. Povratni ping: BIODERMA omiljeni proizvodi – BeautyAxiom

 2. Povratni ping: BIODERMA dermoskopski pregled kože – BeautyAxiom

 3. Прочитала сам више текстова о оваквим кремама и имам једну недоумицу: Неко се нашминка, стави и препарат са заштитним фактором и оде у град на неколико сати. Да ли онда, по правилу, треба на свака 2 сата да фактички скида шминку да би и даље био заштићен? Нисам чула за такве примере у пракси. Такође ми није јасна потреба да се баш сваки пут намаже крема са заштитним фактором кад се излази из куће, а некад је и незгодно, јер искрсне потреба у тренутку да се изађе, а крема се мора намазати неколико минута раније. Мислим и да се последице мало преувеличавају. Имам сестру која не маже никакву крему, сад ће напунити 40 година и кожа јој баш лепо изгледа, онако како бих волела да и мени изгледа у тим годинама.
  Што се тиче самих препарата, имала сам прилику да пробам крему са заштитним фактором 30 за масну кожу и допала ми се. Не сумњам да су квалитетни, али цена им је превисока, тако да бих се радије одлучила за јефтинију Еуреринову варијанту. У сваком случају, ваши текстови о овој тематици су веома корисни и слажем се да треба дизати свест о значају заштите коже од сунчевих зрака.

  Sviđa mi se

 4. Moram najpre da ti pohvali blog i da kazem da ga redovno pratim, iako ne komentarisem. 🙂
  Ovo je jako edukativan post i drago mi je da se svest o zastiti i vaznosti mazalica povecava.
  Inace, koja je cena Mat fluida, posto imam mesovitu kozu?

  Sviđa mi se

 5. Ja sam svratila samo da kažem da bih volela da su Akn Mat i Aquafluid bar malo „obojeni“,bili bi savršeni za leto u gradu :).

  Sviđa mi se

 6. Stvarno dobro i poucno napisano,objasnjeno je super,drago mi je zbog toga,a i ove kreme su nesto sto bi valjalo probati imam normalnu kozu koja postaje sve suvlja,sto me zacudjuje,pa bi verovatno trebala da krenem sa ovakvim kremama.

  Sviđa mi se

  • Znam :). Bioderma Akn Mat i Aquafluid vise hidriraju, a Eucerin krem gel potpuno matira. Sve tri kreme koristim u zavisnosti od raspolozenja i trenutnog stanja koze, a ti biraj efekat koji zelis. Filteri su vise manje isti.., ali Bioderma ima za nijansu bolju UVA zastitu :). Na plazu cu nositi M ili Spot jer su najbolje protiv hiperpigmentacija kojima sam sklona, a tu treba i bogatija tekstura :).

   Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.