NESTI DANTE SAPUNI

DSC_2948

Da li znate šta je sapun? To nije svaki čvrst oblik koji se koristi za pranje, jer su se među sapune umešali uljezi, sintetske površinski aktivne materije ili detergenti, među kojima je najpoznatiji SLS, Sodium Lauryl Sulfate, ili natrijum lauril sulfat. Mnogi “sapuni” su potpuno detergenti, ali je naziv sapun ostao. Sapuni ne mogu biti prirodni jer se prave od prirodnih masnoća, masti, loja, kokosovog, maslinovog ili palminog ulja, vode i sintetskog natrijum hidroksida, žive sode ili hemijski NaOH, procesom neutralizacije masnih kiselina ili saponifikacije. Na taj način nastaje sapun i glicerol, zaostaje nešto vode i nastaje domaći sapun.

DSC_2941

Iz tog razloga naziv „fine natural soap“ treba prevesti kao domaći ili pravi sapun, a ne prirodni. Bilo da je u pitanju sapun ili detergent mehanizam dejstva je micela, nevidljiva kapljica molekula složenih u lopticu, koja po strukturi podseća na pomorandžu. Kora predstavlja sloj naelektrisanih grupa, a unutrašnjost je mikrokantica za masni otpad. Detergenti generalno više isušuju od sapuna i češće su iritacije i pojava kontaktnog dermatitisa, tako da su sapuni bolji izbor. Nedostatak sapuna je visoka baznost, pH je oko 10, pa su za one koji su posebno osetljivi kreirani sindeti, ponovo sintetski detergenti, čija je pH vrednost u rastvoru oko 5, i predstavljaju najbolje, ali i najskuplje rešenje za pranje kože.

DSC_3012

Priča o Nesti Dante sapunima počinje 1945. u Firenci, kada je dvadesetogodišnjak Dante Nesti na tradicionalan način, kuvanjem u kadronima ili kazanima, počeo da izrađuje sapune. Firenca ima deset vekova dugu tradiciju proizvodnje sapuna, koja potiče još iz vremena Medičija. Za proslavu šestdesete godišnjice Nesti Dante je kreirao sapun sa listićima 24-karatnog zlata, sa irisom, kao simbolom Firence.

DSC_2948

Moj odnos prema sapunima je nostalgičan; uvek se setim ormara svoje bake, gde ih je uvek bilo bezbroj, u lepim pakovanjima, šarenih i mirisnih. Industrijske čvrste „sapune“ sam davno prestala da koristim i prešla na sindete, i to pretežno tečne, ali je nostalgija za pravim čvrstim sapunom ostala. Kupujem zanimljive oblike i mirise, donosim ih sa putovanja, a kada odrade staž u ormaru, koristim ih za pranje ruku.

DSC_2953Nesti Dante su pravi sapuni, fino spakovani, obogaćeni mirisima, prirodnim i sintetskim, a postoji više kolekcija, koje će odgovarati različitim ukusima. Teško se tope i raslojavaju, a temeljno peru, i prava su poslastica za ljubitelje pravih sapuna.

DSC_2997

AMORINO sapuni sa anđelima, kao simbolom ljubavi i radosti života, su vrlo simpatični, a postoje u više mirisnih nota: šarm slatkastog ljiljana, koji simbolizuje radost, plavi vodeni san je lagan miris koji podseća na ronjenje u čistim mediteranskim vodama, dok je buket ruža za razmažene i zaljubljene.

DSC_2933

Ne sadrže sulfate, supstance dobijene preradom nafte, parabene, sintetske površinski aktivne materije i masti životinjskog porekla, pa ih mogu koristiti i vegani.

DSC_2973

DOLCE VIVERE kolekcija budi nostalgiju, sećanje na Italiju, a mirisi stimulišu čula.

DSC_2988

Uživala sam u mirisu PISA, koji je senzualan, svež i okrepljujući, prožet cvetnim notama bele magnolije, breskve i jorgovana, a u sapune su spakovani i mirisi ostrva Kapri, Sardinije, jezera Komo, Rima, Venecije, Firence…

DSC_2977

Za ljubitelje voćkica je IL FRUTTETO linija, inspirisana sunčanim firentinskim voćnjacima, a može se naći sa mirisom breskve, smokve, dinje, limuna, crvenog voća, nara i crne ribizle…

DSC_2982

Pored ovih izdvojila bih i linije: GLI OFFICINALI, obogaćenu lekovitim biljem, egzotičnu PARADISO TROPICALE, gurmansku čokoladnu CIOCCOLATA sa zrnima kakaovca i ši puterom.

DSC_2937

NAPOMENA

Nesti Dante luksuzne sapune možete da kupite u većim Lilly apotekama, ili online na sajtu LAN Kozmetike, a cene su između 300 i 1000 dinara.

By JSS

pharmjelena

2 thoughts on “NESTI DANTE SAPUNI

  1. Овај сапун сам добила као препоруку за прање проблематичне коже леђа, задовољна сам, осети се разлика у односу на обичне сапуне, тј. детерџенте.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.