BIOREPAIR paste za zube i osetljivost zuba

 

Uloga paste za zube je uklanjanje plaka, antiseptičko delovanje i sprečavanje pojave karijesa, a razlikujemo kozmetičke paste, koje čiste, poliraju zube i osvežavaju dah, i medicinske paste koje imaju istu osnovnu ulogu kao kozmetičke, uz dodatu aktivnu komponentu, koja ublažava neki problem, poput upale desni, osetljivosti zuba i sprečavanja razvoja karijesa.

Osetljivost zuba se sve češće javlja, a manifestuje se kao oštar bol ili nelagodnost pri zagrižaju, pranju zuba, konzumiranju hladne, tople hrane, slatkiša,… Uzroci osetljivosti mogu biti: loša higijena, prejako pranje, habanje zuba tokom vremena, stomatološke procedure, poput izbeljivanja zuba, ali i nelečen karijes, naprsla stara plomba ili razne bolesti zuba i desni. Pošto ste posetili stomatologa i isključili bolesti zuba, a osetljivost je i dalje prisutna, ostaje vam da pravilno održavate oralnu higijenu, što podrazumeva pranje zuba dva puta dnevno mekanom četkicom, uz izbegavanje grubog trljanja zuba i jakog pritiska četkicom, korišćenje konca jednom na dan i vodice za ispiranje usta posle pranja zuba, kao i izbegavanje abrazivnih pasti, sa krupnim i grubim česticama. Olakšanje ćete osetiti i ako ograničite unos svega što je kiselo, poput gaziranih pića, citrusnog voća, vina, jogurta, a takva pića je najbolje piti na cevčicu i posle toga popiti čašu vode ili isprati usta. Preporuka je i da sa kozmetičkih pasti pređete na medicinske paste, koje sadrže aktivnu komponentu za ublažavanje vašeg problema.

Šta se dešava sa zubima koji su oseljivi?

Dentin, zubna kost ili središnji deo zuba je prekriven zubnom gleđi iznad ivice desni i cementom, odnosno mineralizovanim vezivnim tkivom ispod ivice desni. Kroz dentin prolaze ogranci nervnih završetaka iz zubne pulpe, koja predstavlja nervni centar zuba, a osetljivost se javlja kada je dentin ogoljen, odnosno kada na zubnoj gleđi postoje mikropukotine.

Inspirisan stomatološkim biomimetičkim procedurama, profesor Norbert Roveri je sa svojim timom, tokom desetogodišnjeg istraživanja na Univerzitetu u Bolonji patentirao MicroRepair® čestice, slične zubnoj gleđi, koje brzo i efikasno pomažu u zaštiti zuba. Čestice sadrže cink-hidroksiapatit koji popravlja zubnu gleđ, sprečava propadanje i smanjuje osetljivost ispunjavanjem sitnih pukotina i vezivanjem za strukturu zubne gleđi, stvarajući  zaštitni sloj koji štiti i od plaka i kamenca.

Biorepair su italijanske paste ne sadrže fluor, titanijum dioksid, SLS i parabene. Iako stomatolozi čvrsto stoje iza toga da pasta za zube treba da sadrži soli fluora,  čija je uloga da spreče nastanak karijesa, tako što se ugrađuju u zubnu gleđ i imaju baktericidno dejstvo, fluoridi su poslednjih godina kontroverzan sastojak, jer preteran unos može da dovede do oštećenja bubrega i želudačne sluzokože, ali paste ne bi trebalo da dovode do takvih problema, ukoliko se koriste prema uputstvu i ako se ne gutaju, što se može dešavati deci. Prekomerna apsorpcija fluorida može izazvati fluorozu, pa Evropska direktiva 2009/129/EC za decu do šest godina ograničava potrošnju zubne paste koja sadrži fluorid (u koncentracijama od 0,1 do 0,15%) na male količine i pod nadzorom odrasle osobe. SLS je jak iritans, a postoje i neka istraživanja koja pokazuju da smanjuje efikasnost fluorida i pojačava učestalost pojave afti, kao i perioralnog dermatitisa. Na prisustvo titanijum-dioksida u hrani i kozmetici je u poslednje vreme počela da se obraća pažnja; nema dovoljno dokaza o njegovim štetnim efektima, ali postoje neke naznake, tako da je na nama da odlučimo da li ga izbacimo ili zadržimo u upotrebi. Osim u pastama, ima ga u nekim sirevima, slatkišima, lekovima, a njegova oznaka je E171.

Fast Sensitive Repair pasta u crvenom pakovanju je najmanje abrazivna i ima najveću moć blokiranja dentinskih kanala i sprečavanja osetljivosti, a istovremeno je najblažeg ukusa mentola. Može se koristiti prema potrebi više puta u toku dana tako što se prstom nanese na osetljiv zub i trlja oko 30 sekundi.

Total Protective Repair je jakog ukusa mentola i malo abrazivnija, pa bolje uklanja naslage. Ona takođe sadrži cink-hidroksiapatit koji se ugrađuje u mikropukotine zubne gleđi i štiti zube od kiselina i bakterija, kao i plaka i karijesa.

Pro White je pasta koja vraća prirodnu belinu zuba, koja je genetski definisana, a ono što pasta može da uradi, je da otkloni vremenom stečene mrlje. Pored toga, ova pasta štiti od karijesa, sprečava nakupljanje kamenca i jača zubnu gleđ. Prijatnog je srednje jakog ukusa mentola, i najviše abrazivna, ali ponovo nežna i prilagođena za osetljive zube.

Junior pasta je veoma nežna, ukusa jagode i banane, a pošto ne sadrži fluor, bojazan roditelja od pojave fluoroze je isključena, jer deca često gutaju paste, a zubi su zaštićeni na neškodljiv način.

NAPOMENA

Biorepair Total Protect, Fast Sensitive i Pro White mogu da se nađu u Lilly drogerijama, a Total Protect, Fast Sensitive, Pro White i Junior u DM-drogerie markt drogerijama.

Na Facebook-u link osvojite ceo komplet Biorepair pasti!

*PR uzorci

Da li imate osetljive zube i koje paste vam ublažavaju problem? Na koje potencijalno štetne sastojke u pastama za zube obraćate pažnju?

By JSS


PRATI

BLOGLOVIN‘ INSTAGRAM

FACEBOOK


4 thoughts on “BIOREPAIR paste za zube i osetljivost zuba

  1. Imam osetljive desni i šta god da probam, uvek se vratim na Parodontax. Primetila sam ove paste po drogerijama i sve sam više da isprobam Fast Sensitive 🙂

    Sviđa mi se

    • Parodontax je ozbiljan borac protiv krvarenja desni, samo se treba navići na slankast ukus. Dugo sam koristila Parodontax Fresh, noviju varijantu, koja mi je najprihvatljivijeg ukusa, ali dosta jakog, pa nije za one koji ne vole „ljute“ paste.

      Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.